Дървен паркет

Когато се опитва да идентифицира проба дърво, това е важно да се има предвид ограниченията и препятствията, които се намират в нашата задача. Преди да започнете, моля да погледнете истинатазад Wood Идентификация да се доближава до задачата по подходящ начин на мислене; Смятам, че свързан статията да се изисква четене за всички тези, които посещават сайта ми с намерение за идентифициране на дърво.
1. Уверете се, че всъщност е масивна дървесина.

Преди да се пристъпи твърде много навътре в останалите стъпки, това е необходимо първо да се потвърди, че въпросният материал всъщност е цяло парче дърво, а не от човека композитен или парче пластмаса направена да имитира дърво.
Солидна част от Cocobolo: обърнете внимание как зърното обгръща страни / края на гората. Това е нещо, което е много трудно да се възпроизведе с изкуствени дъски.
Солидна част от Cocobolo: обърнете внимание как зърното естествено увива около страните и endgrain на дървесината.
Можеш ли да видиш крайния зърно? Произведен дърво като MDF, OSB и ПДЧ всички имат различен външен вид, който е в почти всички случаи-лесно да се разграничават от endgrain от истинско дърво. Виж за растеж пръстени-формирани от годишен растеж на едно дърво-, който ще бъде мъртъв-Подарявам, че пробата на дървесина в въпрос е солидна, истинска парче дърво, взета от едно дърво.
Преглед на края на тази „борда“, разкрива истинската му самоличност: ПДЧ.
Преглед на края на тази „борда“, разкрива истинската му самоличност: ПДЧ.
Е то фурнирован? Ако видите голям панел, който е с повтарящ се модел на зърно, тя може да бъде фурнир. В такива случаи, много тънък слой от истинско дърво се обелва от дърво и прикрепени към субстрат; понякога фурнир може да бъде един непрекъснат повтарящ парче, защото е ротационен нарязани да обръсне на фурнир слой като ствола на дървото се завъртя с машини. тя Ако приемем, че е истински дървен фурнир с обособен зърно и текстура-а не просто парче от печатни пластмасова-ви все още може да бъде в състояние да се идентифицират външната фурнир въпросния дървен материал, но все още трябва да осъзнае, че е то само фурнир и не солидна парче дърво.
Големи повтарящи се модели предполагат фурнир.
Големи повтарящи се модели предполагат фурнир.
Дали е боядисана или печатни да изглежда като дърво? Много пъти, особено за средни и големи по размер плоски панели за мебели, парче от ПДЧ или MDF е или ламинирани с парче дърво с цвят пластмаса, или просто боядисани, за да изглежда като дърво зърно. Много от съвременните интериорни твърда настилка дъски са добри примери за тези псевдо-дървесни продукти: те са по същество изкуствен материал, направен от дървени стърготини, лепила, смоли, и трайни пластмаси.
2. Виж цвета на зърно.

Някои въпроси за незабавно си зададете:
Е цветът на дървото естествен, или е оцветен? Ако има дори и шанс, че цветът не е естествено, че шансовете са се увеличили, че цялото усилие за идентифициране на дървото ще бъде напразно.

червеникаво-кафяв петното, използван за тази част от Jatoba (Hymenaea courbaril) е рендосан далеч на върха, излагайки на цвета по-блед от сурово дърво отдолу.
Дали е закален или имат патина? Много гори, когато остави извън в елементите, са склонни да се превърне едно скучно сив цвят. Също така, дори и интериор дърво поема и патина, тъй като възрасти: някои гори получават по-тъмни или по-червени, а някои дори се запалка или губят цвета си; но в по-голямата си част, дърво има тенденция да потъмняват с възрастта.

Fresh шлифоване близо до края на тази Osage Orange (Маклура pomifera) борда е изложена характерната жълто оцветяване на дървесината, която има силна тенденция да се измести надолу до златисто кафяво с течение на времето.
Възможно ли е да пясък или самолет на борда, за да видите естествен суров цвят на дървото? Най-предсказуема линия да се използва при определяне на дървесина е в прясно шлифован състояние. Това елиминира шансовете на петно ​​или естественото стареене изопачаване на цвят диагнозата на дървесината.
3. Погледнете шарката на зърно.
Ако дървото е недовършен, след това погледнете структурата на зърното. Задайте си следните въпроси:
дървото има ли отворен, пореста структура? Повечето мека дървесина ще бъде почти идеално гладка, без зърно вдлъбнатини, докато много общи твърда дървесина имат отворена структура на порите, като дъб или махагон; макар че има някои твърда дървесина, които са също така гладка на пипане, като Maple.
Мога да ви кажа, ако дървото е quartersawn или plainsawn? Чрез наблюдение на моделите на зърно, много пъти можете да кажат как на борда е бил отрязан от дървото. Някои дървесни видове са драстично различни модели на зърно от plainsawn до quartersawn повърхности. Така например, на техните quartersawn повърхности, Lacewood има големи дантелени модели, Oak има петънца, и Maple има характеристика „касапин блок“ външен вид.
Има ли някаква цифра или необичайни характеристики, като например беловина, къдрава или диво жито, пъпка / възела, и т.н.? Някои видове дървесина имат цифра, която е много по-често, отколкото в други видове: например, къдрава цифра е доста разпространена в Мека Maple, и къдриците обикновено са добре изразени и близо един до друг. И все пак, когато бреза или Cherry има къдрава зърно, то е по-често много по-слабо изразени, и къдриците са SPAC