Изберете правилния паркет

Понякога, след като са взети под внимание всички нормални характеристики на проба, идентичността на въпросния дървен материал все още не е видно. В тези случаи,-специално в случаи, при които пробата да е сведен до само няколко възможни останали възможности за избор, това е понякога е полезно да се въвеждат в специализирани тестове и други тесни средства за идентификация.

Следните техники и препоръките не е задължително да имат широко приложение в първоначално сортиране на дървесните видове и премахване на големи откъси от дървесни видове, но най-вероятно ще бъдат от полза само като крайна стъпка в специални идентификационни обстоятелства.
Мирис: Вярвате или не, прясно изработен от дърво може да има много разпознаваеми аромат. Когато очите и ръцете си не мога да получите окончателен отговор, понякога носа си може. Ако приемем, че няма петно, удар, или консервант върху или в гората, бързо пясък, видя, или по друг начин машина участък на въпросния дървен материал, и да вземат полъх на аромата.
Въпреки че новите аромати може да бъде много трудно да се изрази с думи, много пъти аромата на неизвестен дърво може да бъде подобна на други известни аромати. Например, Rosewoods (Dalbergia SPP.) Са така по името на своя характерен мирис, който напомня на рози. Въпреки че е трудно да се директно комуникира с достатъчно непосредствен опит аромати може да стане едно незабравимо и мощни средства за идентификация дърво.

Флуоресцентен: Докато някои гори могат да се показват по същество идентични една на друга при нормални условия на осветяване, когато са изложени на определени дължини на вълната, като например тези, намерени в blacklights-дървото ще абсорбира и излъчва светлина в различни (видима) дължина на вълната. Този феномен е известен като флуоресценция, и някои гори могат да бъдат разграничени от наличието или отсъствието на техните флуоресцентни качества. Вижте статията флуоресценция: тайно оръжие в Wood Идентификация за повече информация.
Химични изпитвания: Има само малък брой химични тестове редовно използвани върху дърво, повечето от които са много специализирани и са разработени, за да се разграничат лесно объркани видове един с друг. Те работят чрез откриване на разлики в състава на чиния, дървесина Екстракти. Химично вещество (наречен реактив) обикновено се разтваря във вода и се прилага към повърхността на дърво, след това повърхността се наблюдава за всеки тип на химическа реакция (и придружаващите промяна на цвета), които могат да възникнат. Две от най-полезните са тестовете, които са предназначени да се отделят бели и червени Oak, и Red и Hard Maple.
Сърцевината на дървото Екстракти излужване: Понякога дървесни видове ще имат чиния, дървесина добивния, че лесно ще бъдат неразтворима във вода и в състояние на видно тониране разтвор от вода с определен цвят. Например, Екстракти сърцевината, които се съдържат в Osage Orange (Маклура pomifera) съдържат жълтеникаво-кафяв боя, която е разтворима във вода. (Това понякога може да се наблюдава парадоксалното е, когато дървото е залепен с лепило на водна основа:. Принудително лепилото е необичайно оживен жълто)
В един прост тест екстракт вода цвят, дървени стърготини се смесват с вода във флакон, епруветка, или друго подходящо малък контейнер, и цвета на водата се наблюдава след няколко минути. Ако Екстракти сърцевината са извличащи се с вода, след съответна промяна на цвета трябва бързо да се случи.
В допълнение към Osage Orange (Маклура pomifera), Merbau (Intsia SPP.), И Rengas (Gluta SPP. И Melanorrhoea SPP.) Също се отбелязва, за техните лесно извличащи се чиния, дървесина добивния. Тъй като този имот е доста необичайно, тя може да служи за бързо диференцират тези гори от други lookalikes.