Помислете за теглото и твърдостта на дървото

Ако това е възможно, вземете парче дърво и се получи усещане за теглото си, и да я сравни с други известни дървесни видове. Опитайте издълбаване на ръба с нокът, за да се получи усещане за нейната твърдост. Ако имате мащаб, може да се правят измервания на дължина, ширина и дебелина на дървото, и ги комбинира, за да открие най-плътността на дървесината. Това може да бъде полезно да се сравни с други показания плътност намерени в базата данни. При разглеждане на въпросния дървен материал, го сравни с други известни дървесни видове, и си задайте следните въпроси:

Дали дървото сухо? Дърво от прясно отсечени дървета, или дърво, които са били съхранявани в изключително влажна среда ще има много високо съдържание на влага. В някои прясно нарязан парчета, влага може да представляват повече от половината от общото тегло на дървесината е! По същия начин, дърво, които са били съхранявани в изключително сухи условия на по-малко от 25% относителна влажност на въздуха най-вероятно ще се чувстват по-лек от средния.
Как тегло дървата сравни с други видове? Като се има предвид размера на дъската, как теглото му се сравни с други референтни гори? Дали е по-тежък от дъб? Дали е по-лек от Pine? Вижте номерата на теглото в продължение на няколко дървесни видове, които са в близост до твоя, и да получите стадион оценка на теглото му.
Колко трудно е дървото? Очевидно е мека дървесина ще са склонни да бъдат по-мек от твърда дървесина, но се опитват да се получи усещане за това как да го сравнява с други известни дървесни видове. Плътност и твърдост са тясно свързани, така че, ако дървото е тежък, той най-вероятно ще бъде трудно прекалено. Ако дървото е част от готов елемент, който не може адекватно да се претегля, може да сте в състояние да тестват твърдостта чрез издълбаване на незабележимо място. Също така, ако се използва в една част от обзавеждането, като настолна, обща представа за нейната твърдост може да се оцени на броя и дълбочината на пукнатините / несъстоятелност, на парче, дадени му възраст и използване. А за маса, изработена от бор ще има много по-дълбоки вдлъбнатини, отколкото настолна от дъб. Освен това, винаги можете да опитате „тест нокът“ като индикатор за груб твърдост: намери свеж края на гората, и с нокът се опита да прокара в толкова силно, колкото можете и да видите дали сте в състояние да направи пробив в дървесината.
5. Помислете източника.

Много пъти ние забравяме, здрав разум и логика, когато се опитват да идентифицират дърво. Ако имаш парче амишите мебели от Пенсилвания, шансовете са по-склонни, че дървеният материал ще бъде направен от нещо като черен орех или череша, а не африканска Венге или Jatoba. Може да го наричат ​​“дърво профилиране“, но понякога това може да плати, за да бъде малко предубеден, когато става дума за идентификация дърво. Някои здравия разум въпроси да си зададете, когато се опитват да идентифицират парче дърво:
Откъде идва? Знаейки, толкова, колкото можете, за източника на дървото-дори най-малките детайли, могат да бъдат полезни. Ако дървото дойде от дърво купчина или мелница дървен материал, когато всички парчета са от дървета преработени локално, тогава потенциалните видове са непосредствено ограничени. Ако дървото дойде от един строител на антични мебели, или лодка-строител, или тапицерия дърводелец: всяка от тези професии ще са склонни да използват определени видове гори много по-често, отколкото други, което прави логично предположение много по-просто.
На колко години е? Както и с източник на дървото, неговата възраст също ще помогне в идентификационни цели. Не само ще помогне да се определи, ако дървото е трябвало да разработи естествена патина, но тя също така ще предложи някои видове, които са по-разпространени в различни моменти в историята. Например, много акустични китари, направени преди 1990 г. са включени бразилски розово дърво гръб, все още дължи на CITES ограничения, поставени върху този вид, East Indian Rosewood е станал много по-често при по-новите китари.
Колко голям е парче дърво? Някои видове дървета обикновено са много малки, някои от тях са дори считат храсти-а други са доста големи. Например, ако видите голям панел или раздел на дърво, което е изцяло в черно, шансовете са, че е било боядисани, боядисани, или оцветени: Габон Ebony и сродни видове обикновено са много малки и много скъпи.
Какво е предназначението на дървесината е? Просто знае какво дървесината е била предназначена за-, когато се разглеждат във връзка с къде идва и на колко години е-може да ви даде много улики, за да му помагат да се идентифицират. В някои приложения, някои дървесни видове се използват много по-често, отколкото други, така че можете да направите обосновано предположение, че да се вида на дървесината основава на прилагането, където тя е била използвана. Например: много от старите къщи със солидни дървени подове са често използвани или червен дъб или Hard Maple; много антични фигури мебели са включени quartersawn White Oak; много цигулки имат смърч върхове; много килер предмети, използвани Aromatic Червен Кедър, и така нататък. Макар да не е 100% гаранция, „профилиране“ въпросния дървен материал ще помогне за намаляване на броя на възможните заподозрени, и помощта в нея се удържа правилните видове.